top of page

Mammamage träning

När du är gravid händer det mycket i kroppen. I takt med att magen växer töjs magmusklerna, bukhinnan och bindväven ut. De ytliga raka magmusklerna fäster i en del av bukhinnan och ett bindvävsband som sitter mellan muskelbukarna. När magen växer töjs de inre magmusklerna ut och de ytliga raka magmusklerna separeras från varandra och bindvävsbandet mellan dem töjs ut. Det kan då bildas en så kallad diastas där bindvävsbandet sitter vilket kan kännas som ett litet mellanrum mellan muskelbukarna in i magen.

En diastas kan leda till oförmåga att stabilisera magen, att magen putar ut samt ryggbesvär.

Det är viktigt att träna magen på rätt sätt för att kunna kontrollera diastasen.

Hur ska man då träna magen efter en graviditet?

Om man har en diastas, nedsatt inre bålkontroll och sätter igång och tränar magövningar som ökar buktrycket, som exempelvis plankan och situps, så kan diastasen öka.  För att undvika det krävs det att få tillbaka kontrollen på de inre stabiliserande magmusklerna. De hjälper nämligen förutom att stabilisera ryggkotorna och avlasta diskarna, även till att stabilisera magen och kontrollera buktrycket, vilket då kan resultera i att man kan kontrollera sin diastas.

Hur är din bålstabilitet?

Har du en putande mage som aldrig försvinner? Eller ländryggssmärta?

Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig! 

Det är aldrig för sent att börja träna de inre magmusklerna, oavsett om det är nyligen eller flera år sedan du födde barn.  

bottom of page